Lame dah Piqah x update blog.. Maklumlah Piqah tengah sibuk dengan kerja sklh dan aktiviti sklh..
Hari nie Piqah ingin kongsikan resepi makanan kegemaran Piqah iaitu" Nasi Ayam"
3 mug beras (mug standard tinggi 4 inci. Kjee guna beras wangi)
4½ mug air
2 inci halia (diketuk)
4 ulas bawang putih (diketuk)
2 sudu besar majerin (Kjee guna Daisy)
3 ketul chicken cube
2 helai daun pandan (kalau suka)
CARA
Masak air sebanyak 4½ mug bersama 3 cube ayam. Beras dibasuh dan tos hingga
kering. Panaskan periuk dan cairkan majerin. Masukkan bawang putih dan halia.
Apabila sudah naik wangi, masukkan beras dan goreng beras bersama marjerin tadi
kira-kira 8 minit. Kemudian alihkan beras tadi ke dalam rice cooker. Curahkan
air yang sudah mendidih ke dalam periuk rice cooker. Masukkan daun pandan dan
biar ia tanak hingga masak. Lerai2 dengan garfu setelah nasi masak.
SAMBAL
5 biji cili hidup (dibuang biji)
5 cili padi (kalau suka pedas)
2 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu besar sos cili
sedikit garam
sedikit cuka kalau guna
CARA
Blend semua bahan diatas kecuali sos cili, bersama sedikit air.
Kemudian masukkan ke dalam periuk dan campurkan dengan sos cili serta garam (dan
cuka kalau guna). Didihkan sampai pekat. Padam api.
KICAP
4 sudu besar kicap manis (Kjee guna cap kipas udang)
beberapa titis minyak bijan
1 senduk air rebusan ayam (untuk sup)
1 sudu besar sos tiram
Campurkan semua bahan2.
AYAM
Ayam panggang
1 ekor ayam
1 biji lemon atau limau nipis
1 biji bawang besar
1 sudu besar rempah rosemary (optional)
butter
garam
lada hitam
Bersihkan ayam luar dan dalam. Potong dua limau nipis atau lemon. Potong
dua bawang besar. Kemudian sumbatkan rempah rosemary (kalau guna), bawang dan
lemon ke dalam badan ayam menerusi bawahnya (cara ini Kjee tengok dia orang buat
di tv).
Kemudian sapu sedikit garam dan lada hitam di keseluruhan badan ayam.
Selepas itu, lumurkan pulak dengan butter. Butter akan membuat ayam
crispy.
Bakar guna suhu 200 darjah selama lebih kurang 1½ jam.
AYAM GORENG
1 ekor ayam potong dua.
½ periuk air
daun ketumbar (akarnya sahaja)
1 biji bawang besar
garam
serbuk perasa kalau guna
CARA
Didihkan air. Masukkan bawang yang telah dibelah 4, garam, serbuk perasa
serta akar daun ketumbar. Akar ini ikut suka letak banyak mana. Aroma dari akar
ini akan membuatkan sup sedap. Apabila air mendidih, masukkan ayam ke dalam
periuk dan didihkan guna api perlahan kira-kira 10 minit. Kemudian keluarkan
ayam, lumurkan dengan sedikit garam dan kicap manis. Kemudian goreng
ayam.
Air rebusan ayam tadi boleh dijadikan sup. Kjee turut campakkan kaki ayam
serta tulang2 ayam ke dalam stok rebusan ayam ini. Tulang2 dari lebihan yang
disimpan untuk tujuan buat sup.
CARA MENGHIDANG
Timun
Salad
daun ketumbar
0 comments:
Post a Comment